Tinutul Mocanilor, Cetatea Prejmer si Brasov

Iesire de week-end cu vizitare, plimbare, distractie si multa socializare. Vom sta intr-o locatie mai izolata, doar grupul nostru.
ID excursie: #152
Tip excursie: intern
Perioada: 2023-03-24 - 2023-03-26
Disponibilitate: 0 locuri
Locuri vizitate: Sacele - Tinutul Mocanilor, Brasov si Cetatea Prejmer
Transport: grupaj auto
Activitate: tur
Dificultate: medium
Grup: 20 persoane
Însoțitor: Diana Lupu

Prezentare excursie

La aceasta actiune pot participa si membrii ai clubului, care stau in zona Brasov. Taxa de ghidaj este 40 lei/zi si se achita direct insotitorului de grup.

Cazare: Pensiunea Zenit - Brădet, Săcele, DN1 A, judetul Brasov

Descrierea serviciilor

Servicii incluse:
•   cazare 2 nopti, in camera dubla, cu inca o persoana de acelasi sex
•   mic dejun x 2
•   insotitor de grup, din partea Singles Camp, pe toata perioada excursiei

Nu sunt incluse:
x     transport pana la destinatie. Recomandam grupaj.
x     transfer la capete de traseu
x     mese de pranz si cina
x     intrari la obiective
x     alte servicii care nu sunt mentionate la incluse
x     cheltuieli personale

Micul dejun este inclus in pretul excursiei.

In cazul in care doriti sa luati si cina, este necesar sa va inscrieti pe lista care se va deschide cu o saptamana inainte pe forum si, de asemenea, sa mentionati daca doriti meniu vegetarian (fara carne).

Cinele se achita in numerar in prima zi, la pensiune.
Va rugam sa aveti in vedere faptul ca restaurantul pensiunii functioneaza in circuit inchis si se aprovizioneaza strict pe baza portiilor comandate.

Atentie, daca v-ati inscris pentru cine, acestea trebuie achitate.
   
Insotitor de grup din partea Singles Camp: Diana Lupu

Ce vedem in aceasta calatorie: Sacele, Tinutul Mocanilor, Brasov si Cetatea Prejmer

Profilul si tipul excursiei: Iesire de week-end cu vizitare, plimbare, distractie si multa socializare. Vom sta intr-o locatie mai izolata, doar grupul nostru.

Cui se adreseaza ca profil de participant: persoane sociabile, comunicative, deschise, care-si doresc compania unui grup fain. Care nu au tabieturi sau obiceiuri care sa deranjeze, care inteleg ce inseamna grup, organizator, insotitor, program de excursie.

Trebuie sa aveti la voi:
•   Document de identitate: carte de identitate

Despre Sacele:

Municipiul Sacele este situat în partea de sud-est a judeţului Braşov, în imediata vecinătate a municipiului Braşov (la 15 km faţă de centrul municipiului Braşov), fiind străbătut de DN1A (Braşov – Cheia - Vălenii de Munte) şi de DN1.

 Cu o vechime de secole, atestat documentar pentru prima dată la 1366, Săcele reunește astăzi cele patru vechi sate săcelene Baciu, Turcheș, Cernatu și Satulung. Celelalte trei sate săcelene (Tărlungeni, Purcăreni și Zizin) împreună cu care alcătuiau ”septem villae valacheles” (șapte sate românești) sunt astăzi separate de actualul municipiu. În aceste șapte sate trăia una din cele mai mari comunități de mocani din Transilvania, alături de o puternică comunitate a ceangăilor. Mocanii săceleni aveau ca ocupație principală creșterea oilor, în timp ce ceangăii se ocupau în special cu agricultura.

Orasul a fost construit administrativ in anul 1950 din teritoriul fostelor sate sacelene Baciu, Turches, Cernatu si Satulung.

Până la 1850, când păstoritul a fost afectat de politicile Țării Românești și Imperiului Austro-Ungar, Săcele era unul din satele cele mai bogate ale Transilvaniei. Mocanii săceleni plecau an de an în transhumanță, în special în Dobrogea, unde au înființat foarte multe așezări, ajungând până în Crimeea.

Tradițiile comunității de mocani și ceangăi au lăsat astăzi un patrimoniu multicultural extrem de valoros. La Săcele există 14 biserici de confesiuni diferite, cu o vechime de peste 100 de ani, declarate monumente istorice.

Săcele este al treilea oraș ca suprafață în România, în arealul său aflându-se munții Piatra Mare si o parte din munții Ciucaș , Grohotișului și Neamțului.

La Bradet - Săcele se gaseste barajul de pe Tărlung, creat in anul 1975, in prezent principala sursa de apa potabila a municipiului Brasov si cel mai mare lac de acumulare împrejmuit din ţară, cu o suprafață de 145 ha.

Despre locatie:

Pensiunea Zenit - Brădet, Săcele, DN1 A, judetul Brasov


Pensiunea Zenit este situata in localitatea Bradet, la jumatatea distantei dintre Cheia si Brasov, in partea de nord a Vaii Doftana, intr-un cadru montan linistit, ferit de agitatia si zgomotul orasului.
Este o zona izolata, magazine sunt doar la Săcele, cel mai bine sa vă aduceti ce stiti ca aveti nevoie.

La pensiune vom fi numai noi, nu sunt vecini in apropiere astfel ca ne vom putea desfăsura in voie.

Avem toate ingredientele pentru o actiune reusita, potrivita atât pentru membrii vechi cât si pentru cei care sunt la prima iesire in club.

Inainte de a va inscrie cititi informatiile de mai jos (cu click pe fiecare). Inscriindu-va in aceasta excursie intelegem ca le-ati parcurs si ati acceptat conditiile si regulile noastre:
•   Reguli pentru membrii clubului
•   De stiut – mai ales daca sunteti prima oara cu noi.
•   Conditii de participare in perioada COVID19
•   Rolul insotitorului de grup
•   Cum va informati ulterior rezervarii
•   Reguli in timpul calatoriei
•   Contract cu agentia de turism Bon Voyage
•   Renuntarea unilaterala la o excursie

Programul excursiei

Vizită la Muzeul Etnografic din Săcele si plimbare prin zona veche a orasului

Orele 13:45 întâlnirea cu insotitorul de grup in fața Muzeului Etnografic din Săcele, Bulevardul Brașovului 153, județul Brașov.
Sunt circa 9 km de la gara din Brasov.

Clădirea care adaposteste muzeul etnografic este monument istoric, atestată documentar în anul 1543. Timp de trei secole a servit ca loc de strângere a dijmelor. Obiectele expuse in muzeu au legatura cu cele mai importante activitati pe care localnicii le desfasurau intr-o gospodarie traditionala: agricultura, cresterea animalelor, transhumanta si confectionarea textilelor precum si reconstituiri de interioare săteşti tradiţionale.

Muzeul Etnografic Săcele a fost nominalizat în cadrul Competiţiei internaţionale Muzeul European al Anului, 2005 pentru calitatea remarcabilă a colecţiilor expuse.

Vizităm muzeul si apoi facem o plimbare in „zona românilor ”, unde exista cea mai mare comunitate de mocani de la noi din țara. Aici se gaseste o poarta traditionala mocaneasca cu o vechime de peste 180 de ani, reconditionata de mesterul popular Stefan Lupu, sculptor tradițional în lemn, colecționar, mare iubitor de folclor,  deținător al titlului onorific Tezaur Uman Viu.

Stefan Lupu este cel care a salvat de la distrugere peste zece porti mocanesti si singurul care confectioneaza altele noi. În urma demersurilor sale pe lângă autoritățile locale, poarta mocănească apare in prezent pe stema municipiului Săcele, ca simbol al acestor locuri.

Poarta mocănească este unică pe teritoriul ţării noastre, aceasta distingându-se prin existenţa a două acoperişuri, cel de deasupra fiind mai mic, porţiunea dintre ele numindu-se păsărar. Ancadramentul era din stejar, iar poarta propriu-zisă din brad.

De la Săcele mergem impreuna la pensiune, sunt circa 11 km.

Seara cina, muzica, ne bucuram de atmosfera de grup.

Drumetie usoara pe muntele Tâmpa si tur pietonal ghidat in centrul vechi al Brasovului

Dupa micul dejun,  echipati de drumetie, ne indreptam in grupaj auto spre Brasov, sunt circa 22 km

In prima parte a zilei drumețim pe muntele Tâmpa la cele doua puncte panoramice si la vestigiile cetatii Brașovia si dupa-masa vizitam, la pas, centrul vechi.

Traseu Muntele Tâmpa: urcare cu telecabina si coborâre pe jos, pe la ruinele cetății Brașovia
Durata: circa 3 ore cu pauze
Grad de dificultate: ușor
Diferenta de nivel: circa 300 de metri

În prima parte a zilei vom urca cu telecabina pe Tâmpa, o călătorie plăcută care dureaza doar 3 minute, diferența de nivel fiind de circa 320 de metri.

De la statia telecabinei mai avem de parcurs circa 20 de minute până la primul punct de belvedere, unde este scris numele orașului BRAȘOV. Veți vedea o panoramă frumoasă a Brașovului și a împrejurimilor si veti afla totodata povestea acestui loc, o introducere in istoria orasului si a obiectivelor reprezentative.

De la litere mai urcăm puțin spre Vârful Tâmpa (960 m) si un alt punct panoramic de unde se poate admira cartierul românesc Șcheii Brașovului.

O nouă sesiune de fotografii si coborâm spre ruinele cetății Brașovia, situată pe un platou din imediata apropiere a vârfului Tâmpa.

Cetatea Brașovia

Datată din secolele XIV – XV, cetatea a fost construită ca refugiu pentru locuitorii orasului si se întindea pe o suprafata de circa 23.000 mp, cu un plan adaptat configuratiei terenului, turnuri de aparare, o cisterna si o capela cu hramul Sfantul Leonard.

Greu accesibila din oras, dificil de intretinut din cauza marimii si devenita un pericol pentru orasul deja inconjurat de ziduri, in cazul in care ar fi fost ocupata de dusmani, cetatea a fost demolata din ordinul lui Iancu de Hunedoara la mijlocul secolului al XV-lea.

Mai multe informatii despre cetatea Brasovia puteti afla aici:

De la cetate coborâm circa 30 de minute pe un drum forestier până in Șaua Tâmpei (845 m altitudine), si apoi inca 30 de minute pe poteca din pădure, numita si Drumul Cavalerilor, până pe Aleea de sub Tâmpa. De aici mai sunt 10 minute până în Piața Sfatului.

Este un traseu care poate fi parcurs in orice perioada a anului, are un grad mic de dificultate dar echipamentul montan de drumetie este absolut obligatoriu, in special bocancii de munte, cu talpa care nu aluneca, geaca de ploaie, pantaloni elastici, impermeabili, pelerina, rucsac mic de drumetie.

Drumul este accidentat, sunt si scurte portiuni mai abrupte, prind bine betele de trekking – 2 bucati.

După drumetie veti avea timp liber doua ore pentru masa de pranz, veti primi câteva recomandari privind localurile din centrul vechi.
Cu forte proaspete, ne reîntalnim dupa-amiaza pentru vizita ghidata in centrul vechi.

Tur pietonal centrul vechi al Brasovului – 2-3 ore

Brasovul nu mai are nevoie de nicio prezentare. Unul dintre cele mai frumoase si vizitate orase din Romania, Brasovul atrage turistii ca un magnet. Casele vechi in culori pastelate, stradutele pavate cu piatra amintesc de vremuri trecute. Aici timpul pare ca a stat pe loc, este o adevarata placere sa te plimbi in centrul istoric, sa descoperi povestile fascinante ale acestui frumos burg medieval.

Veti vedea si afla povestea celor mai importante obiective din interiorul fostei cetati a Brasovului dintre care amintim Piata Sfatului, Biserica Neagra, Strada Sforii, Poarta Schei, Poarta Ecaterina, Aleea de Dupa Ziduri, Turnurile Alb si Negru.

Dupa o zi plina dar frumoasa, revenim la pensiune.
Urmeaza o seara cu voie buna alaturi de prieteni vechi si noi.

Micul dejun, eliberam camerele, ne indreptam spre cetatea de la Prejmer, sunt circa 25 km.

Cetatea Prejmer, cea mai bine păstrata biserica-cetate medievala din estul Europei, este si singurul monument din Romania care a primit trei stele in Ghidul Verde Michelin destinat turismului, cea mai înaltã distincţie pentru o clădire din ţara noastrã.

Cetatea din Prejmer a fost începutã de cavalerii teutoni, undeva prin anul 1218, pentru ca apoi să se înalţe în stilul goticului timpuriu, introdus în Transilvania de către călugãrii cistercieni. Odată cu invazia turcească din secolul al XV-lea se trece la fortificarea sistematica a lãcaşului, care se poate lăuda cu o rezistenţă absolut remarcabilã, ce nu a permis nici mãcar o cucerire otomanã.

Din loc în loc întâlnim în ziduri găuri de foc, dar instrumentul cel mai interesant cu siguranţă cã îl reprezintã “orga morţii”, un dispozitiv de foc continuu, capabil să provoace daune însemnate inamicului prin activarea simultană a armelor alăturate. În ziduri sunt amplasate 272 de camere pe 4 nivele, pe timp de pace servind drept camere de provizii, iar pe timp de asediu drept camere de locuit. Numărul de pe uşă era corespondentul casei din localitate, fiecare familie deţinând în cetate o cameră. La ultimul nivel al zidului există un drum de rond care uneori ajunge la 4 metri lăţime. Alt element remarcabil este poarta exterioară contruitã în 1788, care se mai păstrează şi azi.

 În incinta cetății exista si un muzeu unde sunt amenajate o sală de clasă veche cu bănci de lemn, socotitoare, tăblițe de lemn si încăperi cu unelte folosite în agricultura sau industria textilă, precum și încăperi în care sunt expuse obiecte de cult și piese de mobilier pictat.
Acesta este ultimul obiectiv din programul excursiei dar, pentru impătimiții sporturilor cu motor, este bine de stiut ca la Prejmer este amenajat si un circuit de karting dedicat pilotilor amatori sau profesionisti si care detine cea mai tehnica pista de la noi din tara.

Noi ne vom despărti dupa vizita la cetatea din Prejmer, dupa un weekend, speram noi, de  neuitat, cu noi prieteni si amintiri.

Programul excursiei poate suferi modificari datorita unor situatii independente de organizatori si agentie turistica (vreme, probleme in trafic, nefunctionalitati ale furnizorilor de servicii etc). Modificarile sunt decise de insotitorul de grup si comunicate grupului.

Servicii

Servicii incluse
Mic dejun
Insotitor grup
Cazare
Servicii excluse
Pranz
Cina
Transport la destinatie
Transport zonal
Intrare la obiective turistice
Cheltuieli personale
Servicii nementionate

Programul de plată

avans
Valoare: 280 lei
Termen: 2023-03-15
rata
Valoare: 400 lei
Termen: 2023-03-17