Rolul insotitorului de grup


Rolul insotitorului de grup

Avand in vedere ca o sa calatoriti intr-un grup de CLUB, nu unul de agentie turistica, oferim cateva explicatii si detalii asupra a ceea ce este un insotitor de grup Singles Camp si care este rolul lui intr-o excursie.

In primul rand explicam si sensul general, pentru ca am intalnit multe persoane care nu stiu ce este un insotitor de grup si daca este acelasi lucru cu ghid turistic. Raspund in primul rand la aceasta intrebare: NU, un insotitor de grup (tour leader) este ceva, iar ghidul turistic altceva. Deci nu asteptati si nu cereti lucruri care nu sunt in atributiunile lor. 

Ghidul turistic este persoana care ofera explicatii, da detalii, conduce grupurile la obiectivele turistice. Cunoaste bine zona,  oferă tururi de oras,  prezinta atracțiile turistice importante. Deci rolul lui  este cel de prezentare. Exista doua tipuri: ghid local (care este licentiat pentru a oferi informatii si a conduce grupuri intr-o anumita zona sau obiectiv) si ghid național (cunoscut și sub numele de Tour Director sau Tour Manger). Acesta din urma este pregatit si autorizat pentru a conduce grupul si a oferi informatii in intreaga tara, dar si aceea de a se ingriji de logistica, de timeing, de check in hotel si rezervari de atractii.  este cineva care conduce un grup într-o țară sau o parte a unei țări. Munca lor presupune furnizarea de comentarii, rutarea turului, cronometrarea turului și îngrijirea logisticii, cum ar fi check-in-urile la hotel și rezervările pentru atracții. Cel local mai este responsabil si de anumite aranjamente, pentru hoteluri, mese, transport local.  

Insotitorul de grup (Tour Leader-ul) poate sa aiba sau poate sa nu aiba calitatea licentiata de ghid local sau national. Un Tour Leader este cineva care conduce un grup în străinătate. Trecand granita, el isi pierde calitatea de ghid, nefiind autorizat pentru alta tara. Este posibil să fi vizitat sau nu, locul anterior, nu este obligatoriu sa fi calatorit in destinatia respectiva. Rolul unui insotitor de grup este acela de a se asigura că oamenii primesc ceea ce au plătit si ca se simt confortabil. De regula insoteste grupul pe toata perioada excursiei. Ajuta cu indrumari generale despre tarile si orasele vizitate, dar nu intra in amanunte explicative. Pentru aceasta, acolo unde considera necesar si este planificat, lucreaza împreună cu un ghid turistic (local sau mai rar national). Legislatia internationala pedepeseste persoanele neautorizate de tara de calatorie sa ofere informatii despre obiective. Pot povesti despre zona, despre anumite aspecte culturale, istorie, arhitectura, dar limitat si doar in autocar/microbuz. Deci chiar daca stie bine zona, un insotitor de grup nu poate, nu ii este permis sa prezinte in detaliu obiectivele turistice. Rolul sau este altul, acela de conduce grupul pana la aeroport, sa repartizeze pe camere la hotel, sa urmareasca elementele de program si sa se asigure ca sunt desfasurate. Sa faca eventuale modificari de program daca se impune, sa propuna activitati, sa se ocupe de partea logistica. 

In mod particular, Singles Camp are colaborari cu tour leaderi care au un rol usor diferit decat cel al unui insotitor de grup de agentie turistica. Subliniem ca ei vin ca si colaboratori din partea clubului, nu a agentiei. Este important de inteles si facut diferenta. 

Singles Camp este un proiect de socializare, deci foarte importanta este atmosfera. Nu facem doar turism, ci o forma hibrida, pe care o numim "prieteni in calatorie". Insotitorul de grup are pe langa ceea ce face un insotitor de grup obisnuit si rolul de a se asigura ca atmosfera este una potrivita, ca inter-relationarea intre participanti este una in limitele unei bune cuvinte.  Identifica persoanele care nu se incadreaza in profilul cerut, care au o atitudine nepotrivita, pe scurt care nu au ce cauta in grupurile Singles Camp. In situatia in care se intalneste cu astfel de persoane le tine sub observatie si va face tot posibilul pentru ca actiunile lor sa nu afecteze in nici un fel grupul. Dupa incheierea excursiei informeaza clubul in vederea eliminarii din Singles Camp a acestui tip de persoane.