Echipament montan iarna


Echipamentul montan este absolut obligatoriu! 

Avand in vedere ca excursia aceasta are in program si drumetii montane, este necesar sa veniti pregatiti corespunzator, mai ales ca e vorba de iarna. Desfasurarea drumetiei are loc in natura, pe poteci marcate sau nemarcate. Poate va fi nevoie sa mergeti pe teren acoperit in strat gros de zapada, poate o sa fie chiar gheata. Temperaturile pot fi scazute, iar aceasta influenteaza starea potecilor. Este nevoie sa va protejati impotriva alunecarii, frigului, dar si preventiv pentru situatii speciale. 

Echipamentul montan de iarna trebuie sa cuprinda:
•      rucsac de munte, cca 30 litri, ideal sa fie impermeabil, sau sa aveti un sac care il poate acoperi in caz de zapada abundenta sau umeda.
•      bocanc de munte (ideal de iarna) cu talpa VIBRAM semi rigida, antiderapanta. Este important sa aiba protectie pentru glezna si recomandat ca materialul sa fie cu membrana GORETEX (permite aerisirea piciorului, acesta ramanand astfel uscat). Daca materialul nu este insulated (tratat impotriva apei) este necesar ca la fiecare 2-3 ture sa impregnati fata bocancilor cu un strat de impermeabilizare pulverizat cu ajutorul unui spray. Nici nu poate fi vorba de ghete de oras, de cizme, ci subliniem, bocanci de munte.
•      tricouri din material tehnic (nu din bumbac, pentru ca acesta retine transpiratia), 2-3 bluze din material tehnic de diferite grosimi (din care cel putin una sa aiba gluga), pantalon lung si calduros elastic, pentru drumetie. 
•      neaparat sa aveti parazapezi, pentru a impiedica zapada sa va intre in ghete.. Daca aveti rachete de zapada puneti-le in rucsac. Daca nu aveti macar niste crampoane care sa va fereasca la o adica de alunecare. 
•      Pregatiti-va si de umezeala. Sa aveti in rucsac o pelerina, iar geaca exterioara sa fie impermeabila pe cat posibil. Fiecare lucru din rucsac trebuie sa fie protejat intr-o punga de plastic, deoarece in caz de umezeala lucrurile se pot uda
•      rezervor de apa plin ( 1-2 l); batoane energetice
•      medicamente pe care stiiti ca le folositi de regula
•      caciula, ochelari de soare
•      bete telescopice cu cap pentru zapada, lampa frontala 

Mai jos un exemplu de bocanci de munte, de crampoane impotriva alunecarii daca este gheata si ce inseamna un echipament usor, de tura pentru iarna. Asa trebuie sa veniti echipati daca doriti sa participati la drumetii.