Reguli pentru membrii clubului


Ca orice „casa primitoare”, grupul nostru are o usa larg deschisa, dar cerem „oaspetilor” sa respecte regulile noastre.

Ce trebuie inteles este ca aceste reguli sunt nu pentru a ne proteja pe noi organizatorii, nu pentru ca suntem foarte selectivi sau blocati in rigiditati si limite exagerate, ci PENTRU VOI, pentru a fi siguri ca gasiti aici o atmosfera placuta. Ca nu dati de persoane la care lipseste bunul simt, care sunt stridente, care supara cu comentariile lor, cu comportamentul lor si care prin profilul lor pot afecta ambianta.

Ne-ar fi fost foarte usor sa nu introducem filtre, sa lasam totul sa curga fara sa intervenim cu nimic, sa acceptam pe fiecare indiferent de profil. Asa nu am mai fi pierdut timpul cu conversatii, cu analize de profil, nu ne-am mai fi facut „dusmani”, asa puteam sa avem un numar cel putin triplu de participanti. Am preferat insa sa ne asumam supararile celor eliminati din grup, sa folosim din rezerva noastra de timp, sa ne rezumam la un numar mult mai mic de participanti activi, pentru a fi siguri ca pastram aici un mediu placut, armonios si de bun simt.

La intrarea in Singles Camp ati fost informati de faptul ca suntem o comunitate (auto)filtrata. Sa explic mai intai ce inseamna autofitrat.

Daca se doreste obtinerea unei compatibilitati in interiorul unei comunitati, fie ca este un mic cerc de prieteni sau un grup mai mare, este nevoie ca oamenii care o alcatuiesc sa fie asemanatori ca profil socio-educational, dar si comportamental. Diferenta de profile, de asteptari, de preocupari, genereaza nevoi diferite. Si in aceasta ultima situatie nu se pot gandi actiuni comune, confortabile si potrivite pentru toata lumea. Asa ca explicam din start oamenilor (asta cu conditia sa se informeze corect de pe site) ca Singles Camp este un grup de oameni, stransi in jurul unui concept de socializare si care au ca profil:  persoana single, comunicativa, sociabila, toleranta, cu o pregatire intelectuala peste medie. Mai cerem celor care vin cu noi sa evite incercarile de a-si demonstra superioritatea fata de ceilalti, sa fie cat de putin egoisti posibil, sa nu incerce sa impuna aici reguli personale sau altele decat cele stabilite de noi, sa ceara alte limite decat cele comunicate. Nu permitem in clubul nostru persoane care au mereu ceva de comentat, de demonstrat, critice, conflictuale, cu tendinte de a forma proprii grupulete in interior.  La prima manifestare evidenta de neconcordonanta de profil, de manifestare de lipsa de respect fata de organizatori, insotitori de grup, ceilalti participanti, ne luam ramas bun de la persoana respectiva, comunicandu-i ca nu mai poate face parte din grupul nostru. 

Singles Camp nu este nici ONG, nici o asociatie, ci are forma de organizare a unei comunitati online, cu intalniri offline. Si aici completez cu o explicatie referitoare la cum se desfasoara procesul de inscriere – rezervare. Odata obtinuta calitatea de membru Singles Camp, se pot transmite inscrieri la vacantele noastre. Inscrierile se fac pe site-ul Singles Camp, nu pe cel al agentiei Bon Voyage, deci sunt excursiile noastre, nu ale agentiei. Aici se formeaza grupurile, aici se filtreaza participantii, verificandu-se daca (mai) au calitatea de membru Singles Camp. Agentia Bon Voyage nu face altceva decat asigura cadrul legal, profesionist pt iesirile noastre, rezerva hoteluri, ghizi, transport. Nu are nici o calitate si responsabilitate in ceea ce priveste inscrierea respectiv acceptul pt cineva de a participa la o vacanta. Noi verificam inscrierile la vacante si daca se constata, chiar dupa efectuarea platii, ca persoana respectiva nu are calitatea de membru SC, se anunta agentia, aceasta fiind obligata la anuntarea turistului in ceea ce priveste anularea rezervarii si inapoierea avansului. Agentia Bon Voyage lucreaza pt un grup si trebuie sa respecte conditiile puse de organizatorii acestuia, una dintre acestea fiind aceea ca plecam in excursii EXCLUSIV, fara exceptie, fara derogare, cu persoane membri Singles Camp.

Si revenim la subiect. Cei interesati de participarea la excursiile noastre intra pe site, citesc, evalueaza daca grupul le este compatibil, daca ceea ce am indicat noi ca profil mediu este asemanator lor. Oricine stie si se poate evalua daca se incadreaza in acest tipar sau nu. Si alege daca sa faca parte sau nu din acest grup. In acest fel functioneaza partea de autofitrare.

Filtrarea este un proces sensibil si neplacut pentru orice organizator. Dar pentru ca dorim sa pastram atmosfera placuta si toleranta cu care sunt obisnuiti cei ce participa de mai mult timp la excursiile si evenimentele noastre, este nevoie din pacate si de acest lucru.

Trebuie inteles ca nu admitem manifestarile de superioritate, de impunere, de egoism excesiv, barfele , rautatile. Nu se poate obtine confort langa persoane care nu se pot abtine de la a comenta mereu, de a reprosa, care au grija mai mult de ce fac altii decat de ei, care promoveaza subiecte neplacute de discutie in interiorul grupului, care creeaza tensiuni, care dupa o excursie in loc sa-si puna ordine in amintiri iau la tocat pe ceilalti sau organizatorii.

Necazul este ca multi oameni (ma refer acum in general, nu in special la Singles Camp) nu-si recunosc aceste defecte, nu sunt constienti de ele si nici nu ai cum sa-i convingi ca le au. Si impun sa fie acceptati asa cum sunt, considerand ca prin modul lor de a fi si a se comporta nu deranjeaza pe nimeni. Invoca de asemenea faptul ca ei platesc excursia, deci pot face cam ce vor pe banii lor.

Doar ca aici nu e asa. Asa cum explicam nu suntem o organizatie statutara, nici o asociatie, nici ONG, ci un cerc larg de persoane stransi in jurul unei idei, unui concept de socializare. Pe scurt si mai clar, UN GRUP PRIVAT. Deci nu trebuie sa acceptam, nu suntem obligati de nimeni si de nimic sa primim si sa avem in mijlocul nostru persoane care nu ni se potrivesc noua. La fel ca in orice grup de prieteni, putem merge impreuna la petreceri sau vacante, dar tot asa de bine putem refuza si evita compania celor care ne-au deranjat.

Trebuie de la inceput sa se inteleaga ca in excursiile noastre nu este suficient sa platesti pt a putea participa ci este nevoie de un comportament de bun simt, de toleranta. Mai trebuie sa se inteleaga ca motivatia platii unor servicii nu acopera egoisme, comportamente mai putin civilizate, incalcari ale regulilor de bun simt. Nimeni nu este obligat, nici participantii, nici organizatorii, nici insotitorii, sa suporte lucruri ce nu au nimic in comun cu actul turistic si cu socializarea.

Pt ca suntem doar un grup de prieteni, pt ca nu suntem o organizatie sau asociatie cu statut, pt ca nu exista calitatea de membru contribuabil (inscrierea in SC nu a presupus vreun cost sau taxa), pt ca la inscriere s-au stiut toate regulile noastre, ne rezervam dreptul, in calitate de organizatori sa filtram, sa nu-i mai luam cu noi in excursii pe cei care nu au un comportament adecvat unei astfel de comunitati si cei care au un profil incompatibil cu cel general din Singles Camp.

Eliminarea din grup inseamna automat si imposibilitatea de a mai participa la actiunile noastre. Chiar si in situatia in care s-a rezervat ceva, accesul la evenimentele si vacantele organizate de noi nu mai este posibil. In situatii de genul acesta Singles Camp avertizeaza agentia si aceasta, prin contractul pe care-l are cu grupul nostru, anuleaza inscrierea si restituie banii celui rezervat. Am dori sa se inteleaga corect, este lucrul pe care ni-l dorim cel mai putin, este lucrul cel mai putin placut, dar pt ca suntem selectivi in ceea ce priveste atmosfera din grup, trebuie sa folosim filtrarea.

In situatia eliminarilor din grup, anuntam din start, nu suntem obligati nici la explicatii, nici la revizuiri. Ne ocupam de lucrurile serioase, de organizarea si lansarea de actiuni, de insotirea grupurilor, de a ne asigura ca lumea va avea in excursii confortul optim. Si asta ia mult timp si energie. Nu ne permitem sa ne irosim timpul in corespondente, cu raspunsuri, aducand argumente sau motivatii – cu cei pe care am decis sa nu ne mai insoteasca in excursii.

Orice persoana care se inscrie sau este deja membru a grupului trebuie sa accepte si sa intelega acest lucru, ca filtrarea – eliminarea nu trebuie explicata, argumentata sau motivata in vreun fel. Cine nu este de acord cu acest punct, il considera discretionar sau unilateral, are posibilitatea de a se sterge din baza de date, la primul newsletter primit, printr-un simplu click: „unsubscribe”. Prin ramanerea in comunitate, inseamna ca accepta acest regulament, inclusiv posibilitatea filtrarii unilaterale, fara explicatii.

Dorim sa explicam ceva destul de sensibil, dar si de important pentru viitorul Singles Camp, de care am dori sa tineti cont. Tot acest proiect s-a cladit prin efortul voluntar al unei echipe, iar continuarea lui depinde in mare masura de unitatea, intimitatea si fidelitatea celor din grupul format aici. Sansa ca acest proiect sa mearga mai departe tine de o anumita loialitate fata de Singles Camp&Travel si o sa precizam la ce se refera aceasta.

Dorim sa nu se inteleaga gresit, sa nu se interpreteze, sa nu se dea nuante, ci ceea ce va comunicam sa fie luat ca atare. Ar fi absurd sa se pretinda o fidelitate impusa, de forma: “daca esti in club, mergi numai cu SC&Travel”. Fiecare om este liber sa calatoreasca, sa se distreze, sa se intalneasca unde si cu cine doreste.

Suntem insa in dezacord clar fata de situatia de folosire a contactelor obtinute sau colectate in excursii, cu scopul de a organiza evenimente sau iesiri cu acelasi specific cu cele din Singles Camp. Atat in interiorul comunitatii, cu argumentul “facem o gasca si mergem in vacanta” sau in afara, “haideti ca va duc eu undeva fain, cu un organizator pe care-l cunosc”. Tot efortul nostru de creare a unei comunitati in care sa se pastreze atmosfera faina de grup, poate fi anulat de astfel de actiuni constiente sau inconstiente, care duce la fragmentarea comunitatii si care poate afecta major proiectul acesta.

Asa ca daca doriti sa mergeti cu noi, va solicitam si aceasta fidelitate, loialitate, de a nu intreprinde nimic care sa afecteze unitatea grupului. Daca aveti in minte anumite iesiri pe care le doriti efectuate si care nu sunt in calendarul nostru, scrieti-ne si impreuna cu colaboratorii vom incerca sa largim numarul de actiuni cu cele pe care le cereti.

Trebuie sa stiti ca orice actiune a unui membru care afecteaza unitatea grupului si viitorul proiectului va fi sanctionata prin excludere.