Maramures de Sanziene

Incursiune in lumea minunata a Marmuresului autentic in care veti cunoaste indeaproape viata, traditiile si obiceiurile locului.
ID excursie: #86
Tip excursie: intern
Perioada: 2022-06-23 - 2022-06-26
Disponibilitate: 0 locuri
Locuri vizitate: Adevaratul Maramures si ocazie rara: in haine de sarbatoare. Ocazie si pentru noi sa ne imbracam in ie si sa facem o petrecere de Sanziene.
Transport: grupaj auto
Activitate: sejur
Dificultate: medium
Grup: 30 persoane
Însoțitor: Lidia Mandache

Prezentare excursie

Cazare: Casa Traditiilor 3* Ieud. Adresa: Strada Principala Nr. 794 A, 437170 Ieud

Descrierea serviciilor

Servicii incluse:
•   transport zonal cu autocar/microbuz (ziua 3)
•   cazare x 3 nopti, in camera dubla, cu inca o persoana de acelasi sex
•   mic dejun x 3
•   cina x 3
•   insotitor de grup, din partea Singles Camp, pe toata perioada excursiei

Nu sunt incluse:
x     transport pana la destinatie. Recomandam grupaj.
x     mese de pranz
x     intrari la obiective
x     alte servicii care nu sunt mentionate la incluse
x     cheltuieli personale
x     informare si incadrare in conditiile medicale si sanitare existente in acel moment. 

Insotitor de grup din partea Singles Camp:  Lidia Mandache

Ce vedem in aceasta calatorie: Adevaratul Maramures si ocazie rara: in haine de sarbatoare. Ocazie si pentru noi sa ne imbracam in ie si sa facem o petrecere de Sanziene.

Profilul si tipul excursiei: o incursiune adanca in lumea minunata a Marmuresului autentic in care veti cunoaste indeaproape viata, traditiile si obiceiurile locului.

Cui se adreseaza ca profil de participant: oameni care iubesc cu adevarat Romania, care-si doresc sa o cunoasca asa cum este ea, sa-i descopere frumusetile. Persoane care vor sa participe la o sarbatoare veche si foarte pitoreasca.

Echipamentul este obligatoriu pentru a fi admisi in tura:  Echipament de vara

Trebuie sa aveti la voi:
•   Document de identitate: carte de identitate
•   Documente medicale -  in conditiile in care, la nivel national,  incepand cu data de 8 martie se iasa din Starea de Alerta si ca efect sunt anulate sau in curs de anulare majoritatea restrictiilor medical-sanitare, organizatorii si agentia Bon Voyage srl NU limiteaza in nici un fel inscrierile. Nu conditionam in nici un fel inscrierea, facem insa precizarea ca in situatia in care mai exista sau reapar restrictii trebuie sa va informati si sa fiti siguri ca le puteti respecta. Noi ca organizatori si agentia turistica suntem nevoiti sa respectam regulile date prin ordonante si decizii locale si sa limitam accesul celor care nu se incadreaza in acestea. Imposibilitatea de participare a unei persoane rezervate din motive independente de agentia turistica si de organizatori nu se poate invoca drept motivatie de neprezentare, cu solicitare de rambursare a sumelor achitate. Noi nu avem nici o vina ca cineva nu se poate incadra si deci nu ni se poate imputa ceva sau solicita sa rambursam banii incasati. Responsabilitatea este 100% a persoanei rezervate. 

Ieud este așezat pe Valea Izei, între orașele Sighetu Marmației, Vișeu de sus și Borșa.
De numele localității se leagă una dintre cele mai vechi cărți religioase românești, despre care se estimează că ar fi fost scrisă în perioada 1391 – 1392 și care a fost descoperită la Ieud în anul 1921, în podul bisericii vechi, primind numele de „Manuscrisul de la Ieud”.

Satul este renumit pentru ospitalitatea oamenilor, frumusețea peisajelor și, nu în ultimul rând, pentru autenticitatea tradițiilor transmise cu sfințenie din generație în generație.

Colindatul, „Viflaimul” sau „Capra” sunt doar câteva dintre obiceiurile care mai pot fi văzute în Ieud la sărbătorile de Crăciun și Anul Nou. Ieudul este „izvorul” colindelor, fiind locul de naștere al cunoscutului interpret român Ștefan Hrușcă, cel care i-a făcut pe toți românii să îndrăgească aceste cântări. Multe dintre colindele lui Hrușcă sunt auzite de la străbunii din Ieud, dar răsună și acum pe ulițele satului, la fiecare Crăciun grupuri de coconi, tineri și adulți umblând să vestească nașterea pruncului Iisus în fiecare casă.

Pensiunea Casa Traditiilor, acolo unde veti petrece Sarbatorile de Sanziene in Maramures.

Lasam gazdele sa se prezinte, va aratam apoi cateva fotografii. "Pensiunea „Casa tradițiilor” te așteaptă să-i treci pragul, într-o zonă în care timpul parcă s-a oprit în loc, în comuna Ieud din județul Maramureș. Odată ce ai ajuns în „inima” Maramureșului istoric, parcă ai intrat într-o altă lume: o lume liniștită, în care tradițiile sunt păstrate cu sfințenie și în care omul trăiește în comuniune cu natura.

Dacă vrei să descoperi Maramureșul autentic, unde oamenii încă mai poartă costume populare, unde obiceiurile de Crăciun sau de Paști sunt la fel de vii ca acum câteva generații, unde casele din lemn, mobila înnobilată cu modele frumos încrustate de meșterii populari, „blidele” ori ștergurile sunt puse la loc de cinste și întreținute cu mare grijă, aici e locul cel mai potrivit.

Pensiunea „Casa tradițiilor” îți oferă condiții de cazare la trei margarete într-o atmosferă primitoare, în mijlocul naturii. Indiferent că alegi să petreci o săptămână alături de familie sau un weekend împreună cu prietenii, Pensiunea „Casa Tradițiilor” din Ieud pune la dispoziția oaspeților camere de două sau trei locuri, dar și un spațiu de cazare tip apartament, pentru cei care vor mai multă intimitate, acesta având intrare separată."
 

 


Inainte de a va inscrie cititi informatiile de mai jos (cu click pe fiecare). Inscriindu-va in aceasta excursie intelegem ca le-ati parcurs si ati acceptat conditiile si regulile noastre:

•   Reguli pentru membrii clubului
•   De stiut – mai ales daca sunteti prima oara cu noi.
•   Conditii de participare in perioada COVID19
•   Rolul insotitorului de grup
•   Cum va informati ulterior rezervarii
•   Reguli in timpul calatoriei
•   Contract cu agentia de turism Bon Voyage
•   Renuntarea unilaterala la o excursie

Programul excursiei

Intalnirea cu insotitorul de grup este la ora 14.00 la pensiune. Ne cazam, luam o gustare de pranz si apoi o luam la pas pe ulitele din sat. Ieudul este una din vechile asezari romanesti din Maramures, un sat pitoresc, inconjurat de dealuri verzi, in care traditiile s-au pastrat cu sfintenie.  Prima oprire o facem la “Biserica din Deal”, care conform traditiei este cea mai veche dintre cele 8 biserici din lemn, din Maramuresul istoric, aflate in patrimonial UNESCO.  Dascalul bisericii ne va fi ghid si ne va spune povestea locului, a picturilor pe lemn si a valoroaselor carti descoperite aici, a manuscrisului “Codicele de la Ieud” considerat cel mai vechi manuscris in limba romana.
Nu departe de Biserica din Deal gasim Muzeul Taranesc Ples, amenajat intr-o gospodarie, cu o casa si o anexa ce au o vechime de 250 ani. In curte vom vedea instalatii tehnice taranesti utilizate in trecut la prelucrarea canepii, in satra sunt adapostite instalatiile si uneltele folosite la prelucrarea cerealelor iar in casa gasim piese de mobilier vechi, vase de bucatarie, tesaturi, obiecte de port popular. Piesele din aceasta valoroasa colectie etnografica au apartinut fie familiei Ples, fie satenilor din Ieud care le-au donat pentru a imbogati patrimonial micului muzeu.
Cina si povesti cu Sanzaiene.
Conform credintei populare, in noaptea de 23 spre 24 iunie cerurile se deschid iar Sanzaienele incep sa danseze. Aceasta sarbatoare este una a Soarelui, a dragostei si a poftei de viata

Dupa micul dejun, echipati de drumetie, ne grupam in masini si plecam spre statiunea Borsa (50km). Urcam cu telescaunul pana la 1350 m altitudine, iar de aici urcam pe poteca care merge spre creasta Muntilor Rodna. Ne oprim la Taul Stiol, lac glaciar unde isi are izvoarele Bistrita. Incepand cu mijlocul lunii iunie, printre palcurile de jnepeni,  putem admira una dintre cele mai rare flori alpine, bujorul de munte.  Dupa un picnic pe malul lacului, coboram spre Cascada Cailor si inapoi spre Borsa.
Traseul este mediu ca dificultate si dureaza 4-5 ore.
Cina si petrecere in ie.
Puteti inchiria costume populare din Maramures  pentru o sedinta foto. Costul este 15 lei, cat presupune curatarea acestuia. Claudia, proprietara pensiunii este o colectionara impatimita a tot ceea ce inseamna arta traditionala autentica si are peste 100 de costume pastrate cu grija intr-o incapere speciala.

Ieud – Botiza – Poienile Izei – Barsana – Breb – Budesti - Sarbi
La 9.30, dupa micul dejun, ne imbarcam in microbuzul inchiriat si plecam sa descoperim arta traditionala si oamenii din cele mai frumoase asezari din Maramures.
Pranzul il vom lua la Breb, in gospodaria unor localnici.

Programul excursiei poate suferi modificari datorita unor situatii independente de organizatori si agentie turistica (vreme, probleme in trafic, nefunctionalitati ale furnizorilor de servicii etc). Modificarile sunt decise de insotitorul de grup si comunicate grupului.

Servicii

Servicii incluse
Mic dejun
Cina
Transport zonal
Insotitor grup
Cazare
Servicii excluse
Pranz
Transport la destinatie
Intrare la obiective turistice
Cheltuieli personale
Servicii nementionate

Programul de plată

avans
Valoare: 300 lei
Termen: 2022-06-21
rata
Valoare: 570 lei
Termen: 2022-06-21