Perlele Trascaului: Rimetea, Piatra Secuiului, Coltesti

Perlele Trascaului: Rimetea, Piatra Secuiului, Coltesti

Un week-end petrecut la poalele Pietrei Secuiului, in decorul pitoresc a unui minunat sat transilvanean. Drumetii, locuri inedite, socializare si prieteni noi.
ID excursie: #153
Tip excursie: intern
Perioada: 2023-06-23 - 2023-06-25
Disponibilitate: 0 locuri
Locuri vizitate: Rimetea -unul dintre cele mai frumoase sate din Romania, Piatra Secuiului, o formatiune montana spectaculoasa, ruinele castelului din Coltesti si panorama care se deschide acolo.
Transport: grupaj auto
Activitate: drumetie
Dificultate: medium
Grup: 21 persoane
Însoțitor: Diana Lupu

Prezentare excursie

Cazare: Pensiunea Kiraly Vendeghaz 3* Rimetea. Cea mai frumoasa din ptorescul sat!

Descrierea serviciilor

Servicii incluse:
•   cazare x 2 nopti, in camera dubla, cu inca o persoana de acelasi sex
•   mic dejun x 2
•   cina x 2
•   insotitor de grup, din partea Singles Camp, pe toata perioada excursiei

Nu sunt incluse:
x     transport pana la destinatie. Recomandam grupaj.
x     transfer la capete de traseu
x     pranz sambata
x     intrari la obiective (Muzeul Etnografic Rimetea)
x     tarif folosire ciubar. cca 300 lei/pe grup/3 ore
x     alte servicii care nu sunt mentionate la incluse
x     cheltuieli personale
x     informare si incadrare in conditiile si restrictiile sanitare de calatorie.
 
Insotitor de grup din partea Singles Camp: Diana Lupu  tel 0722/168647

Ce vedem in aceasta calatorie: Rimetea -unul dintre cele mai frumoase sate din Romania, Piatra Secuiului, o formatiune montana spectaculoasa, ruinele castelului din Coltesti si panorama care se deschide acolo.

Profilul si tipul excursiei: o excursie pentru cei activi, care vor sa-si petreaca un sfarsit de saptamana intr-un grup de oameni faini, carora le place miscarea, natura, lucrurile interesante.

Cui se adreseaza ca profil de participant: persoane active, care au o conditie fizica buna, care sa le permita urcarea pe Piatra Secuiului. Interesati de drumetii, de incursiuni in zone pitoresti, de cultura si traditii existente pe teritoriul tarii noastre.

Aceasta este o excursie care are in program drumetii montane. Cititi va rugam, pentru ca este important:
Cum sunt organizate drumetiile montane organizate de Singles Camp
Reguli in drumetii
Echipamentul este obligatoriu pentru a fi admisi in tura:  Echipament de vara Daca vreti sa va balaciti si sa va relaxati la ciubar, costum de baie si slapi.

Trebuie sa aveti la voi:
•   Document de identitate: carte de identitate

Locurile prin care veti trece:

Satul Rimetea, pe care l-am si descris: aici


Piatra Secuiului

Cetatea Coltesti

Pensiunea in care o sa stati: Pensiunea Kiraly Vendeghaz 3* Rimetea


Inainte de a va inscrie cititi informatiile de mai jos (cu click pe fiecare). Inscriindu-va in aceasta excursie intelegem ca le-ati parcurs si ati acceptat conditiile si regulile noastre:
•   Reguli pentru membrii clubului
•   De stiut – mai ales daca sunteti prima oara cu noi.
•   Conditii de participare in perioada COVID19
•   Rolul insotitorului de grup
•   Cum va informati ulterior rezervarii
•   Reguli in timpul calatoriei
•   Contract cu agentia de turism Bon Voyage
•   Renuntarea unilaterala la o excursie

Programul excursiei

Întâlnirea la pensiune între orele 15:00 - 16:00.

Repartizarea pe camere si la 16:00 facem o plimbare prin sat.

În cazul în care ajungeți după această oră, aveți în vedere că semnalul la telefon este foarte slab sau chiar lipseste in Rimetea, va fi mai dificil să intrăm în legătură.
Mesele de prânz: pensiunea nu ne poate oferi și mesele de prânz, dar puteți să vă opriți înainte la restaurantul din centrul localității unde găsiți preparate bune, specifice zonei.

Bani: să aveți bani mărunți la voi, la pensiune se poate plăti doar numerar.
Cel mai apropiat bancomat este la Aiud, la circa 25 km distanta…deci nu va bazati pe acesta.

În centrul localitatii este un magazin alimentar bine aprovizionat unde se poate plati cu cardul si inca unul mai mic vizavi. Cam atât.

Cel mai bine să vă aduceți cu voi lucrurile de strictă necesitate.

Rimetea este, fara indoiala, cel mai bine conservat sat transilvanean, este un adevart miracol ca totul s-a pastrat, ca avem ocazia sa vedem strazi intregi in arhitectura initiala a caselor. Norocul a fost ca oamenii de acolo si-au iubit casele, le-au ingrijit, iar mai apoi un ONG si primaria din Budapesta au reusit sa finanteze lucrarile de reabilitare si de intretinere. O plimbare prin sat este ca intr-un basm, fiecare casa, fiecare poarta iti spune ceva. O sa deslusiti, impreuna cu Diana, semnificatia decoratiunilor, semnelor, o sa intelegeti mesajul portilor vechi de lemn.

 O sa aveti ocazia sa vedeti cea mai veche casa iobageasca din Transilvania, cea mai veche moara functionala. O sa aflati povestea scaunelor, o sa intelegeti mestesugul fierului, o sa savurati aromele si nuantele de toamna tarzie. O sa stati la poalele Pietrei Secuiului, o sa priviti cum soarele se ridica deasupra curmaturii, apoi la asfintit cu trimite sageti rosii pe stanca. E un loc cum rar intalnesti in viata, un loc de care te indragostesti imediat ce ajungi acolo. Rimetea, ținutul de basm din Alba cu case albe și ferestre verzi, vizitat și de actorul Jeremy Irons...
 Vizitam intr-una din zile și Muzeul Etnografic, recent renovat, un obiectiv care nu trebuie ratat. Toate exponatele provin de la oamenii din sat: unelte, piese de mobilier, costume populare vechi.

Seara vom lua impreuna cina, la pensiunea la care vom fi cazati, apoi mai rămânem împreună la o poveste..

Câteva detalii tehnice:
Traseu circuit: Rimetea – Piatra Secuiului – Colții Trascăului – Rimetea
Marcaj:  Cruce Albastră +  Bandă Roșie
Durata: cca 5 ore, in care sunt inclusi si timpii de odihna si fotografiere.
Distanța: 7 km
Diferență de nivel: +600 m/ – 600 m. Se urca deci 600 metri, pana la cca 1.100 m, dupa care se coboara.
Dificultate: medie, trebuie insa specificat ca este nevoie de conditie fizica si neaparat de echipament montan

Subliniem in mod deosebit importanta echipamentului montan: neaparat bocanci de munte cu talpa care nu aluneca, de preferinta Vibram, echipament tehnic de drumetie in functie de sezon: tricou, polar, pantalon elastic de drumetie, geaca impermeabila, rucsac, bete de trekking (două bucăți).

Poteca din pădure are si portiuni mai abrupte, in cazul in care ploua si este noroi, se aluneca, betele de trekking sunt foarte utile.

Vă atragem atentia ca fără echipament de munte nu veti putea parcurge integral traseul. Insotitorul de grup va va indica limita pana unde inseamna o plimbare si de unde incepe drumetia montana, pentru care echipamentul este obligatoriu. Daca nu veniti echipati, de acolo trebuie sa va intoarceti, insotitorul nu-si asuma responsabilitatea pentru persoane care nu vin pregatite pentru drumetie montana.

Micul dejun, apoi la 09:00, echipați de munte, urcam pe Piatra Secuiului. Traseul este foarte spectaculos, "uriasul de stanca" ofera panorame superbe si va veti bucura de un loc unic în țară și probabil chiar si în Europa. Trebuie sa stiti ca este unul dintre cei mai fotografiați munți din țară.

Masiv calcaros, alcătuit din două blocuri uriașe, Piatra Secuiului pornește de la cota 543 și ajunge la altitudinea de 1.128 m. Doar câteva pâlcuri de fagi îmbracă masivul, în nord, unde înclinarea versanţilor e mai domoală. În rest, în partea vestică, muntele se înalţă sterp prin creste înguste, care se găsesc de obicei la altitudini de peste 2.000 m. Aici, însă, natura a plăsmuit un altfel de munte, un fel de excepţie de la regulă. Este unul din cele mai înalte masive din Trascău şi adăposteşte chiar şi guri de peşteri, între pilonii ascuţiţi ai masivului.

Traseul pornește din sat, străbate largi porțiuni de bolovăniș și are cateva porțiuni mai pieptișe. Pentru cei cu plămâni buni și picioare tari, care nu se plâng de efort și de înălțime, poteca de urcare este chiar lejeră. Pentru cei insa care nu au conditie fizica buna, care au rau de inaltime, recomandam o urcare pana la jumatate, de acolo de unde se vad piscurile foarte bine, si aveti si o panorama buna a satului. Nu fortati ceva ce nu sunteti convinsi ca puteti...Cei care se opresc aici, vor cobori singuri si vor urma poteca pe care au venit. Este foarte simplu, este un loc deschis.

Cu ceilalți urcăm până în creastă, un traseu de circa o oră de la marginea satului. Aici ne regrupăm, ne tragem sufletul, luam o gustare și apoi, cu forțe proaspete, reluăm urcușul spre Piatra Secuiului, încă aproximativ 20 de minute. Priveliștea de aici este fantastică, merită efortul.

Revenim la locul de regrupare din creastă și ne îndreptăm cu toții spre Colții Trascăului pentru noi imagini spectaculoase.

De aici ne intoarcem în Rimetea pe alt traseu, urmam marcajul din padure.

Merge apoi numai bine un gulas si o bere locala grozav de buna, Csíki Sör, la restaurantul din centru.

Cu cei care nu sunt obosiți și mai doresc să facă o plimbare ușoară, urmăm poteca spre fostele mine de fier din Rimetea, din apropierea pensiunii. Un traseu pitoresc, cu mai multe puncte de belvedere și diverse panouri care ofera informații interesante despre faună si floră, obiectivele din zonă.

Seara avem cina, una specific secuiasca, ne bucurăm de atmosfera de grup intr-un loc de poveste.

Dimineata luam micul dejun, relaxare si povesti, eliberăm apoi camerele și ne indreptam cu masinile personale spre Colțești, sunt doar 5 km.

Vizitam ruinele unei cetati invaluita in legende si povesti.

Lăsăm mașinile în centru și de aici facem o plimbare spre cetate, aproximativ două ore. Este un traseu ușor, care poate fi parcurs de absolut oricine.

În jurul prânzului ne luăm rămas bun dar ne vom revedea și în alte excursii, cu noi experiențe și amintiri de neuitat.

Cetatea Colțești

Pe una dintre stancile Trascaului se ridica, odata falnica, o cetate de piatra. Se numeste Cetatea Colțești si a fost ridicata la final de secol XIII, de către vice-voievodul Transilvaniei, Thorotzkay (tradus inseamna Trascău). I-a fost locuință dar si loc de aparare pentru vremuri de restriște.
Oamenii erau atunci inca sub impresia groaznicei navaliri tatare din 1241 si dupa ce Cetatea de pe Piatra Secuiului rezistase, au inteles ca asta este solutia salvatoare in calea unor invadatori atat de sangerosi.
Cetatea a ajuns pentru 40 de ani chiar si in proprietatea lui Matei Corvin, pt ca apoi sa revina in a celor care o construisera. Se spune ca Vlad Tepes ar fi fost inchis aici, dar ca a decoperit un pasaj subteran care pe de o parte a avea legatura cu Huda lui Papara si pe de alta cu o alta cetate medievala, cea de la Rimeti. Cum pestera gazduieste cea mai mare colonie de lilieci din Europa, s-au nascut o multime de povesti cu vampiri, avandu-l pe Tepes ca personaj principal.
Se spune că unii săteni din Coltesti ar fi identificat una dintre intrările în enigmaticul tunel, sperând să găsească tezaure ascunse de către nobilii Thorotzkay, dar că  s-au ratacit prin tunele si nu s-ar mai fi înapoiat niciodată. Povesti, dar cine stie?
Mai marii Imperiului habsburgic (era vremea Mariei Tereza) suparati pe proprietarii fortificatiei care nu au vrut sa le-o cedeze, au ordonat distrugerea cetatii, asa ca aramata austriaca a pus tunurile pe zidurile acesteia si au distrus-o in mare masura.
Astazi este un loc pitoresc, e un bun prilej de drumetie si de panorama minunata asupra muntilor Trascau dar si a satelor din jur.

Programul excursiei poate suferi modificari datorita unor situatii independente de organizatori si agentie turistica (vreme, probleme in trafic, nefunctionalitati ale furnizorilor de servicii etc). Modificarile sunt decise de insotitorul de grup si comunicate grupului.

Servicii

Servicii incluse
Mic dejun
Cina
Insotitor grup
Cazare
Servicii excluse
Pranz
Transport la destinatie
Transport zonal
Intrare la obiective turistice
Cheltuieli personale
Servicii nementionate

Programul de plată

avans
Valoare: 280 lei
Termen: 2023-06-17
rata
Valoare: 400 lei
Termen: 2023-06-17