Haihui prin Fundata si împrejurimi.

Trei zile cu drumeții și plimbări la munte, aer puternic ozonat, peisaje spectaculoase, preparate tradiționale gustoase.
ID excursie: #63
Tip excursie: intern
Perioada: 2022-03-25 - 2022-03-27
Disponibilitate: 0 locuri
Locuri vizitate: Splendida zona din jurul Fundatei. Veti fi cazați chiar la cabana unde a poposit și Gerard Butler, vestitul actor de la Hollywood, în vacanța sa în România...
Transport: grupaj auto
Activitate: drumetie
Dificultate: medium
Grup: 17 persoane
Însoțitor: Diana Lupu

Prezentare excursie

Cazare: Pensiunea Piatra Alba Fundata Sat Fundata, com. Fundata, nr 234, jud Brasov

Descrierea serviciilor

Servicii incluse:
•   cazare x 2 nopti, in camera dubla impreuna cu o persoana de acelasi sex
•   2 x mic dejun din produse naturale, provenite de la fermele din jur
•   2 x cina (fel de baza + desert). Meniurile urmeaza sa fie comunicate cu o saptamana inainte de plecare.
•   insotitor de grup, din partea Singles Camp, pe toata perioada excursiei

Nu sunt incluse:
x     transport pana la destinatie. Recomandam grupaj.
x     transfer la capete de traseu
x     pranz sambata
x     intrati la obiective
x     alte servicii care nu sunt mentionate la incluse
x     cheltuieli personale
x     informare si incadrare in conditiile si restrictiile sanitare impuse de autoritati, in zona de calatorie. 

Insotitor de grup din partea Singles Camp: Diana Lupu 

Ce vedem in aceasta calatorie: Splendida zona din jurul Fundatei.  Veti fi cazați chiar la cabana unde a poposit și Gerard Butler, vestitul actor de la Hollywood, în vacanța sa în România...

Profilul si tipul excursiei: Trei zile cu drumeții și plimbări la munte, aer puternic ozonat, peisaje spectaculoase, preparate tradiționale gustoase. Intrati in povestea unei naturi minunate, petreceti un week-end cu miscare  in aer liber si distractie, cu prieteni noi si vechi.

Cui se adreseaza ca profil de participant: persoane active, carora le place miscarea, care au o pregatire fizica suficienta pentru a face fata lejer unei drumetii montane. Oameni veseli, gata oricand de ajutor dar si de distractie.

Aceasta este o excursie care are in program drumetii montane. Cititi va rugam, pentru ca este important:
Cum sunt organizate drumetiile montane organizate de Singles Camp
Reguli in drumetii

Echipamentul este obligatoriu pentru a fi admisi in tura:     Echipament de iarna

Trebuie sa aveti la voi:
•   Document de identitate: carte de identitate
•   Documente medicale -  in conditiile in care, la nivel national,  incepand cu data de 8 martie se iasa din Starea de Alerta si ca efect sunt anulate sau in curs de anulare majoritatea restrictiilor medical-sanitare, organizatorii si agentia Bon Voyage srl nu limiteaza in nici un fel inscrierile. Nu conditionam in nici un fel inscrierea, facem insa precizarea ca in situatia in care mai exista sau reapar restrictii trebuie sa va informati si sa fiti siguri ca le puteti respecta. Noi ca organizatori si agentia turistica suntem nevoiti sa respectam regulile date prin ordonante si decizii locale si sa limitam accesul celor care nu se incadreaza in acestea. Imposibilitatea de participare a unei persoane rezervate din motive independente de agentia turistica si de organizatori nu se poate invoca drept motivatie de neprezentare, cu solicitare de rambursare a sumelor achitate. Noi nu avem nici o vina ca cineva nu se poate incadra si deci nu ni se poate imputa ceva sau solicita sa rambursam banii incasati. Responsabilitatea este 100% a persoanei rezervate. 
Locatia in care veti sta si veti avea mic dejunurile si cinele:
 

Daca doriti sa vedeti cum a fost in 2021 in aceasta excursie dati CLICK aici

Prezentarea locatiei in care veti sta: Pensiunea Piatra Albă Fundata:

Acces pensiune:
Pe drumul național 73 Brasov – Pitești, în localitatea Fundata, fie că veniți dinspre  Moeciu sau dinspre Rucăr, urmăriți indicatorul spre Fundățica. Ieșiți din șoseaua națională în dreptul acestui indicator și urmați drumul asfaltat (strada Principală) circa 2,5 km până la pensiunea Piatra Albă.

Despre destinatie: Fundata

Urmariti un filmulet foarte frumos despre locul in care veti merge: aici.

Comuna Fundata din Judeţul Braşov este localitatea aflată cea mai mare înălțime din țară, peste 1.300 m şi este străjuită de Munţii Bucegi, pe de o parte, şi de Munţii Piatra Craiului, pe cealaltă parte. Aici este cel mai curat aer din ţară, lucru dovedit şi de o staţie meteo, aflată chiar în vârf de munte, care măsoară puritatea aerului.

Un alt record statistic se referă la faptul că așezarea a primit, în 1973, alături de altele 13 din țară, statutul de „sat turistic“, într-un experiment al turismului din acele vremuri. Fundata este un loc fascinant ca peisaj și se adresează mai degrabă celor care iubesc plimbările în natură, mișcarea, nu este locul tocmai potrivit pentru cei care caută luxul și  confortul de la oraș.

Oriunde priviţi, la Fundata veţi vedea culmile munţilor, dealurile superbe, îmbrăcate în verdeaţă şi flori din aprilile până în octombrie, sau acoperite de omăt iarna. O plimbare pe uliţele comunei braşovene vă va încărca cu energie şi veţi simţi imediat efectele aerului curat.

Oamenii care trăiesc aici spun că nu ar da nici în ruptul capului Fundata pe confortul unui oraş mare. Aerul de munte îi ţine sănătoşi pe localnici, fapt dovedit şi de media de viaţă, de peste 80 de ani, care este mai mare decât cea din marile oraşe. Oamenii de 80 de ani se simt încă tineri, iar mulţi dintre ei nici nu-şi arată vârsta. Chiar dacă viaţa la munte nu e totuşi una uşoară, localnicii sunt fericiţi că trăiesc într-un adevărat paradis natural.

Mâncare tradiţională, 100% naturală
Pe lângă peisajele superbe, Fundata este renumită şi pentru preparatele tradiţionale, mai ales pentru brânzeturi şi pastramă. Aici, şi laptele are alt gust, pentru că poluarea este inexistentă.
La Fundata, mai totul se mănâncă cu mămăligă şi mai puţin cu pâine. Localnicii consideră că mâncarea fără mămăligă este nesăţioasă.

Locul de naştere al schiului fond
La Fundata a luat naştere şi schiul fond din România. Aici, în 1930, principesa Ileana, fiica reginei Maria, a început să organizeze cursuri de schi pentru copii și în același an a avut loc şi prima competiţie de schi fond. La Fundata, toată lumea ştie să schieze, deoarece iarna este grea şi zăpada foarte mare. În trecut, oamenii se deplasau mai mult pe schiuri, pentru că drumurile nu erau asfaltate şi nu exista nicio altă posibilitate de transport. În anii ’50, lotul naţional al României de schi fond era alcătuit exclusiv din sportivi din Fundata şi din Şirnea – satul învecinat. Astăzi, la Fundata există singura bază privată de schi fond şi biatlon din România.

Localitatea de pe graniţă, cea dintâi eliberată în Primul Război Mondial
 Pe lângă peisajele deosebite, Fundata are şi o istore zbuciumată. În august 1916, aici a murit primul român, Gheorghe Poenaru-Bordea, în Primul Război Mondial. Fundata era aşezată chiar pe graniţa dintre Imperiul Austro-Ungar şi Ţara Românească, iar oamenii ajunseseră să aibă casa într-o ţară şi grajdul în alta. De câteva ori pe zi, treceau hotarul pentru a-şi hrăni animalele. Fundata a fost prima localitate eliberată de trupele militare române. Astfel, în luptele pentru Fundata, la 14 august 1916, colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea (adjunctul comandantului Regimentului 30 Infanterie „Muscel“) a trecut graniţa cu trupele sale şi a fost ucis. Alte câteva zeci de soldaţi au pierit în bătăliile pentru eliberarea Fundatei.

Festival de reconstituire istorică unic în ţară
Astăzi, în curtea dispensarului, care acum 100 de ani a fost clădirea vămii şi marca graniţa, este ridicat un monument străjuit de două tunuri, în cinstea eroilor căzuţi în luptă. Tot în memoria eroilor, la Fundata, se organizează anual un Festival de Reconstituire Istorică în care este pusă în scenă bătălia care a readus Fundata în întregime pe harta României. La Festival, organizat în fiecare an, în luna august, vin pasionaţi din toată Europa, se costumează cu uniforme din Primul Război Mondial şi au în dotare arme vechi de peste 100 de ani. Soldaţii de ocazie trăiesc două zile ca în război: fac instrucţie, gătesc la cazan, mănâncă şi dorm împreună în corturi. Pe unul dintre dealurile din Fundata se dă bătălia la care asistă fascinaţi şi mulţi turişti.

Inainte de a va inscrie cititi informatiile de mai jos (cu click pe fiecare). Inscriindu-va in aceasta excursie intelegem ca le-ati parcurs si ati acceptat conditiile si regulile noastre:

•   Reguli pentru membrii clubului
•   De stiut – mai ales daca sunteti prima oara cu noi.
•   Conditii de participare in perioada COVID19
•   Rolul insotitorului de grup
•   Cum va informati ulterior rezervarii
•   Reguli in timpul calatoriei
•   Contract cu agentia de turism Bon Voyage
•   Renuntarea unilaterala la o excursie

Programul excursiei

Orele 15:00 -16:00 întâlnirea cu însoțitorul de grup la pensiunea-cabană Piatra Albă din Fundata unde suntem cazați.

La 16:00 echipați sport, de munte, facem o plimbare în apropierea pensiunii să ne bucurăm de aerul tare de munte.

Seara cina - meniu tip grup, socializare…

Lungime traseu: circa 10 km - aproximativ 4-5 ore
Diferență de nivel: aproximativ 400m
Dificultate: medie
Traseul de drumeție poate suferi modificări în funcție de vreme.

Vom străbate poteci de munte, pajiști și fânețe, drumuri folosite de localnici, un traseu deosebit de pitoresc, cu priveliști grozave spre masivul Bucegi. Pentru că suntem la munte, vor fi și porțiuni pe care urcăm, coborâm, este necesară o minimă condiție fizică.

Masa de prânz o vom lua la pachet, tip sandvici.

Seara cina, relaxare – ne bucurăm de atmosfera de grup.

La munte și în special la altitudini înalte la sfârșitul lunii martie pajiștile pot fi acoperite cu flori, poate fi o atmosferă de primăvară dar, în același timp, este posibil să avem parte și de zăpadă și temperaturi mai scăzute, cum s-a întâmplat în martie 2020.

Zona însă este pitorească indiferent de anotimp.

Casa Veche a familiei Stoian
În Fundata suntem norocoși să găsim unul dintre cele mai autentice locuri care păstrează tradițiile și obiceiurile acestei zone de munte, Casa Veche a familiei Stoian, amenajată în muzeu. Construcția datează din 1881 și e plină de amintiri din alte vremuri – costume populare, fotografii vechi, colecții de bani din ani pe care noi nu i-am prins, schiurile cu care se duceau iarna copiii la școală, lada de zestre, războiul de țesut și o mulțime de alte obiecte-lecții de istorie.

Din păcate, în această perioadă nu se vizitează dar vom vedea în apropiere câteva panouri cu diverse informații si fotografii.

Biserica veche din Fundata, monument istoric, este un exemplu de modestie, fără cupole şi turle de zeci de metri. Este o biserică din piatră, acoperită cu şindrilă. A fost construită la 1830 de familia preotului paroh Bucur Moşoiu şi pictată de Ioan Vartolomeiu, un dascăl din Şimon. Biserica a fost conservată perfect şi aici se mai ţin două slujbe pe an, în Sâmbăta Morţilor şi de Adormirea Maicii Domnului, care este şi hramul bisericii.

Chiar lângă vechiul lăcaş de cult se înalţă biserica nouă a Fundatei, ridicată între anii 1939 şi 1943. Ctitorii au păstrat specificul zonei şi modestia. Biserica nouă a fost ridicată de Moise Găvănescu, un fiu al satului, care este şi înmormântat aici. Noua biserică are hramul Sfântului Nicolae. Legenda spune că Moise Găvănescu s-a hotărât să treacă Munţii Bucegi doar cu straiţa de merinde cu el ca să ajungă la Ploieşti. Nici nu a ajuns bine acolo, că a găsit un butoiaş cu aur. L-a vândut şi şi-a deschis o prăvălie. A făcut avere mare şi a decis să-i mulţumească lui Dumnezeu pentru norocul lui. S-a întors acasă şi a construit actuala biserică.

Casa Inspectorului Tișcă din Moieciu de Sus o construcție tradițională, este una dintre puținele case cu curte interioară din sat, structură de apărare specifică zonei. Este vorba de o gospodărie închisă pe toate cele patru laturi, cu o curte interioară, casa datând de pe la 1870 și aparținând preotului paroh din sat. Acest gen de arhitectură asigura protecția familiei și a animalelor în fața prădătorilor, fie animale sălbatice sau răufăcători.
Priveliștea de aici este grozavă, se văd  crestele stâncoase ale Bucegilor, casele și odăile risipite pe dealuri cât vezi cu ochii.
 

Luăm micul dejun în tihnă și apoi, cu forțe proaspete, urcăm pe dealul din apropierea pensiunii pentru o vedere panoramică a zonei.
Ne bucurăm de ultimele imagini și aerul tare de munte, urmând ca acțiunea să se încheie în jurul prânzului.

Programul excursiei poate suferi schimbari, datorita vremii, a unor situatii speciale independente de noi. 
 

Servicii

Servicii incluse
Mic dejun
Cina
Insotitor grup
Cazare
Servicii excluse
Pranz
Transport la destinatie
Transport zonal
Intrare la obiective turistice
Cheltuieli personale
Servicii nementionate

Programul de plată

avans
Valoare: 200 lei
Termen: 2022-03-11
rata
Valoare: 450 lei
Termen: 2022-03-11