Autor Subiect: Pitoresc si natura in Bulgaria: Veliko Trnovo - Loveci 8 - 11 iulie 2021  (Citit de 641 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 11836
Tarif: 210 euro/ persoana - cazare in camera DBL, cu inca o persoana, de acelasi sex

Rezervari: https://www.singlescamp.ro/eveniment/pitoresc-si-natura-bulgaria-veliko-trnovo-loveci-8-11-iulie-2021/
(Inainte de inscriere, cititi va rog cu atentie, intreaga prezentare a actiunii si urmariti link-urile catre materialele informative)

Plecare: 8 iulie 2021
Sosire: 11 iulie 2021 

Cazari:
8/9 iulie Hotel Alegro Veliko Trnovo 3*
9/11 iulie Oazis Guesthouse Loveci  3*

Numar de locuri: 15

Servicii incluse:
•   cazare 3 nopti la hotel/pensiune de 3*
•   1 x mic dejun
•   transport cu microbuz pe ruta Bucuresti - Giurgiu/Ruse - Veliko Tarnovo si retur
•   transport zonal pe segmente: Veliko - Loveci, Loveci - Krusuna si retur
•   insotitor de grup, din partea Singles Camp, pe toata perioada excursiei

Nu sunt incluse:
x     asigurare medicala
x     2 x mic dejun
x     pranzuri si cine
x     intrari la obiective
x     costuri si programari pentru teste medicale posibil a fi solicitate la intrarea in Bulgaria
   
Insotitor de grup din partea Singles Camp: Diana Lupu 0720.048.744

Program

Ziua I Joi 8 iulie 2021 Arbanasi si Veliko Trnovo

Întâlnirea la ora 6:45 cu insotitorul de grup, in Bucuresti, in parcarea de la intrarea in Parcul Tineretului (vizavi de Colegiul National Gheorghe Sicai). La ora 7:00 se pleacă din Bucuresti.

Numarul masinii si telefonul soferului vor fi comunicate cu o seara inainte, aici pe forum. Va rugam nu intarziati, plecarea se va face la ora comunicata.
De la Gara de Nord se ajunge la locul de intalnire cu metroul, stația Tineretului: M1 Gara de Nord – Piața Victoriei și M2 Piața Victoriei – Tineretului.

Traseu de parcurs auto: București – Arbanasi, satul de piatră – Veliko Tărnovo, cetatea țarilor 180 km

La ora 7:00 ne indreptam spre frontiera Giurgiu – Ruse, urmând să traversăm Podul Prieteniei.

Să aveți la voi apă, ceva care să vă țină de foame până în jurul prânzului.
Masa de prânz o vom lua la Arbanassi, la 3 km de Veliko Tărnovo.

ArbanasiPrima oprire pentru vizită o vom face în Arbanasi, o localitate din provincia Veliko Tărnovo, asezata in zona central nordica a Bulgariei. Este unul unul din cele mai vechi si pitoresti sate din Bulgaria, cu o monumentala si unica arhitectura renascentista din secolele XVI- XVII.
Arbanasi este in prezent un muzeu national si arhitectural in aer liber.
In Arbanasi sunt 80 de case intretinute, din care 36 sunt monumente de cultura nationala. Una din cele mai interesante este casa-muzeu Konstantsaliev pe care o vom vizita și noi.
Clădirea originală datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea. În secolele ulterioare clădirea a suferit mai multe renovări, care au dus la forma în care o vedem acum.
Casa a fost deținută de familia Tafrili, cea mai mare familie din Arbanasi. Ulterior, a fost achiziționată de către locuitorii satului Atanas Konstantsaliyata, de unde vine și numele cu care este cunoscută în prezent.
Bilet de intrare: 6 leva

Biserica Nasterii Domnului este cea mai veche si importanta biserica din sat, construita in jurul anilor 1650. Biserica este impartita atipic pentru un asezamant bisericesc, in 5 camere pictate cu peste 2.000 de scene biblice, locul fiind considerat un muzeu.
Bilet de intrare: 4 leva
Timp liber pentru masa de prânz, la una din tavernele din localitate (MEXAHA, adică "mehana").

Ne îndreptăm apoi spre Veliko Tarnovo.

Check-in, timp liber.

După-masa ieșim împreună la plimbare.

Vizităm Cetatea Tsarevets, Monumentul Asaneștilor și strada Gurko, o străduță pitorească pe care se găsesc case vechi, in stilul Renasterii bulgare din sec. al XVIII-lea, construite din piatra cu etajul iesit in afara, pline de flori.

Veliko TarnovoCetatea Tsaravets
Bilet de intrare: 6 leva
Principala atracție a orașului Veliko Tărnovo este cetatea medievală Tsarevets, fosta reședință a suveranilor Țaratului Vlaho-Bulgar. Întinsă pe o suprafață de 12 ha, cetatea reprezintă o veritabilă fortificație cu ziduri de piatră masive, porți de intrare impunătoare și turnuri de apărare.
La sfârșitul secolului al XII-lea cetatea se afla sub stăpânire bizantină, iar populația majoritară a zonei era formată din bulgari și vlahi (denumirea sub care erau cunoscuți românii sud-dunăreni). Creșterea obligațiilor fiscale impusă de împăratul bizantin Isaac II Angelos a dus la izbucnirea unei revolte comune a vlahilor și bulgarilor în 1185, ajutați de cumanii nord-dunăreni. Răscoala, condusă de frații vlahi Petru și Asan, a dus la apariția noului stat, condus de Petru, primul reprezentant al Dinastiei Asăneștilor.
Capitala a fost stabilită la Tărnovo, iar locuirea s-a extins în valea dintre colinele Tsarevets și Trapezitsa, precum și pe colina Momina Krepost, cuprinzând și ateliere de prelucrare a metalelor, olărit și materiale de construcție. Târnovo căpăta apoi toate atributele unei capitale, prin ridicarea edificiilor reprezentative ale puterii politice și religioase.
De-a lungul existenței noului stat, cetatea de pe dealul Tsarevets a devenit principala fortăreață a Țaratului Vlaho-Bulgar, fiind fortificată de către Asănești. Timp de două secole, a găzduit palatul țarilor și biserica Patriarhiei, devenind un activ centru politic și cultural. Cetatea supraveghea accesul pe valea râului Iantra spre pasurile Tryavna și Sipka.Un obiectiv important al cetății este Turnul lui Balduin, o reconstituire modernă a turnului medieval, care se găsește în partea de sud-est. Acesta este locul unde împăratul latin Balduin I de Constantinopol a murit când era prizonier al țarului Ioniță Caloian.

Țaratul Vlaho-Bulgar este denumit de către istoricii bulgari  „Al Doilea Imperiu Bulgar”, întrucât nu recunosc originea vlahă a fraților Petru și Asan. Existența statului a luat sfârșit în 1396, fiind cucerit de Imperiul Otoman, din care a făcut parte mai bine de cinci secole.

În secolul al XIX-lea, Veliko Tărnovo devine – pentru foarte scurt timp – prima capitală a statului modern bulgar, dar și locul unde se promulgă prima constituție bulgară și se proclamă independența. În 1965, orașul, cunoscut până atunci sub numele de Tărnovo, a devenit Veliko Tărnovo, în semn de omagiu pentru locul pe care l-a jucat în istoria bulgarilor.

Monumentul dedicat Asăneştilor de la Veliko TărnovoÎn anul 1185, doi români din Balcani, Petru şi Asan, au ridicat la luptă toate popoarele din Balcani aflate sub stăpânirea Imperiului Bizantin. S-au proclamat împăraţi, fiind singuri români care au întemeiat o dinastie imperială. Ei şi urmaşii lor au fondat un imperiu românesc, din care făceau parte toate popoarele balcanilor, până în centrul Greciei.

Seara, timp liber pentru cumparaturi, vizite ale atelierelor de  mestesugari de pe strada Samovodska Charshia, strada mestesugarilor, aflata in inima cartierului vechi, locul unde mestesugarii din satul Samovodene, un sat apropiat de vechea capitala a Bulgariei, veneau sa-si vanda marfurile.
Astazi strazile inguste si pietruite sunt obiectiv turistic  cu multe pravalii, cu ateliere mestesugaresti, cu foarte multe magazine de suveniruri, cafenele si patiserii.Hotel Alegro Veliko Tarnovo
Hotelul şi restaurantul Alegro unde vom fi cazati se află în centrul oraşului Veliko Tărnovo.
Designul arhitectural al complexului este realizat ca urmare a renovării unei case vechi orăşeneşti, înconjurată de verdeaţa parcului din apropiere.

Ziua II Vineri 9 iulie 2021 Exploram Loveci

Mic dejun, timp liber
La ora 12:00 eliberam camerele
La 13:00 plecăm spre Loveci.

In jurul orelor 15:00 ne cazam in Loveci, timp liber.
După-masa ieșim la plimbare, vizităm cetatea Hisarya, vechiul cartier Varosha.

Oazis Guesthouse Loveci

Casa de oaspeți Oazis este situată central, în apropierea podului acoperit si are o gradina frumoasa.
Vom fi doar noi, am închiriat pensiunea integral, pentru a avea intimitate deplina.
Unitatea nu are restaurant, ne vom organiza singuri cu mesele.
Este o iesire activa, cu multe vizite, atat culturale cat si in natura.
Programul a fost gandit pentru a participa cu totii, pentru o atmosfera placuta de grup de prieteni.

LoveciLoveci este o localitate pitorească, orașul unde se găsește singurul pod acoperit din Bulgaria.

Pe teritoriul orașului au fost găsite rămășițe din Epoca de Piatră, de Bronz și Evul Mediu, Lovech fiind unul dintre cele mai vechi orașe ale Bulgariei. În Evul Mediu, orașul era un important centru militar strategic.
Podul din Loveci, lung de 106 metri, a fost reconstruit după modelul original, care a ars, împreună cu cele 64 de magazine mici și ateliere în anul 1925. Structura de rezistenţă şi picioarele podului sunt din beton armat, iar deasupra este numai lemn.
Rezervația arhitecturală și istorică Varosha – cartierul vechi din Loveci, este amenajată ca un amfiteatru pe malul drept al râului Osam și este legată de restul orașului prin intermediul podului acoperit.

Loveci se mândrește și cu o cetate frumoasă, Fortăreața Loveci, situata în vârful dealului Hisarya și care oferă o priveliște minunata asupra întregului oraș.Bilet intrare cetatea Hisarya: 2 leva

Ziua III Sâmbătă 10 iulie 2021Peștera Devetashka, Parcul Natural Maarata și cascadele de travertin de la KrushunaMicul dejun
La ora 09:00 plecăm cu microbuzul, vizităm câteva obiective naturale splendide din apropierea orașului Loveci.

Peștera Devetashka, supranumită peștera OZN

Peștera se găsește pe malul estic al râului Osam, în Bulgaria. Este cunoscută pentru faptul că a fost locuită de oameni și diferite specii de animale din cele mai vechi timpuri. Probele materiale dovedesc o locuire umană de 70.000 de ani. Astăzi este însă căminul a aproape 30.000 de lilieci.

Peștera este spectaculoasă, cu o cupolă cu vedere la cer, multe verdeata și diferență de temperatură față de exterior de 20 de grade.
Cel mai interesant artefact care a fost găsit în peșteră ne prezintă una dintre cele mai vechi swastici realizată pe o bucată de ceramică ce datatează din anul 6000 î.Ch. Același lucru apare în neolitic în China, în culturile Majiabang, Dawenkou și Xiaoheyan și în cultura Turdaș-Vinca, în România.

În plus față de descoperirile arheologice, peștera este cunoscută pentru diversitatea vietuitoarelor de aici. Sezonul de reproducere a mamiferelor care populează deschiderile din peșteri este din iunie până la sfârșitul lunii iulie, lucru ce face ca peștera să fie închisă pentru vizitatori în aceasta perioadă.  Aici trăiesc 12 specii de amfibieni protejați, inclusiv șerpi Esculap, broaște de copac, broaște țestoase, 82 de specii de păsări (treisprezece specii sunt incluse în Cartea Roșie), 34 de specii de mamifere (dintre care patru sunt incluse în Cartea Roșie) și 15 specii de lilieci.

Peștera Devetashka a fost prezentată în filmul de acțiune Expendables 2, filmat în 2011. Curtea Administrativă Supremă a Bulgariei a declarat că această filmare a fost o încălcare a reglementărilor de mediu din Bulgaria. Un număr mare de lilieci s-a deplasat din peșteră. Până la sfârșitul anului 2012, majoritatea lilieci s-au întors totuși în casa lor.
Atenție, este posibil ca accesul în peșteră să fie restricționat când vom ajunge noi – este perioada de reproducere a liliecilor și accesul este permis doar in salile de la intrare sau poate fi chiar interzis.

Bilet intrare: 3 leva

Revenim la microbuz, ne îndreptăm spre Parcul Natural Maarata.

Parcul Natural Maarata și cascadele de travertin de la Krushuna

Parcul Natural Maarata reprezinta una dintre atractiile regiunii Lovech, o oaza mirifica de vegetatie luxurianta si ape curgatoare. Un peisaj pitoresc, impadurit, cu grote si cascade spectaculoase. O intreaga zona impanzita de caderi de apa si fenomene carstice, amenajata pentru vizitare.
Sunt 2 trasee marcate: unul rosu ceva mai scurt si celalalt, albastru. Poteca rosie va va dezvalui forme spectaculoase. Dupa doar 200 m de urcus usor prin padurea deasa de foioase, traversand din loc in loc podete suspendate, insotiti de susurul de ape descoperim Piscina Albastră, o acumulare de apa cazuta de pe trepte de travertin. Apa, de o claritate ireala, din anumite unghiuri ia tonuri de smarald si azur. La 100 m ne apare in toata spelndoarea sa cascada principala, cunoscuta ca Bogonaga, o cadere de apa de cca 15 m, de-a lungul coltilor calcarosi ai Starei Planina.
De acolo poteca rosie coboara spre punctul de informare turistica in apropierea caruia functioneaza un restaurant unde aveti posibilitatea de a manca si o mica pensiune care are de asemenea un restaurant.
De la cascada Bogonaga trecem pe traseul albastru catre pestera cu acelasi nume pe o poteca stramta si uneori cam alunecoasa. De aceea retineti recomandarea noastra de a fi echipati sport, cu incaltaminte adecvata potecilor. Datorita umezelii specifice, toata zona este intesata de muschi, o suprafata nesigura, asa ca se impune mare atentie cum pasiti. Pestera Bogonaga sau Vodopada, are 1995 metri lungime. Traseul albastru urca pe o poteca care poate deveni alunecoasa, ceea ce o face mai greu accesibila. Ea conduce catre o cascada misterioasa cu o cadere de apa delicata. Zabovim putin in preajma ei pentru poze si odihna, apoi mai urcam vreo 100 m spre Pestera Maarata care mai degraba este o insiruire de cavitati mai mici.Toata zona aceasta, ca o inima in cadrul intregului parc, este marcata pe harta ca fiind Maarata Natural Landmark, adica partea lui reprezentativa. De aici poteca albastra, intr-o stare relativ buna, ingusta in anumite portiuni, coboara independent de cea rosie, cateva sute de metri, catre intrarea in parcul natural. Pe la jumatate ei exista o jonctiune cu cea rosie pe o portiune foarte scurta pe o cararuie foarte abrupta, dar care in cateva zeci de metri se sfarseste. De aici pana la poiana cu hanul, nu este decat o aruncatura de bat.Atentie
Pentru vizitarea parcului este nevoie de incaltaminte trekking cu talpa care nu aluneca, echipament de drumetie si ceva de ploaie.
Aici vom petrece aproape toata ziua, vom vizita cascadele, ne vom relaxa.
La intrarea in parc exista o piscina semi-olimpica unde se poate face plaja, baie.

In incinta parcului sunt restaurante si se poate servi masa de pranz, de asemenea bauturi, inghetata, etc.

Bilet intrare:3  leva

Ziua IV Duminică 11 iulie 2021 Ne intoarcem dpre casa: Loveci - Ruse – București 300 km

Micul dejun, la 12:00 eliberăm camerele, luăm masa de prânz și plecăm spre Bucuresti.
În functie de conditiile de trafic, formalitățile de la vamă, apreciem sa ajungem la Bucuresti în jurul orelor 20.00.

Programul poate suferi modificari in functie de conditiile meteorologice, trafic, situatia sanitara – unele obiective pot fi inchise.

Important de stiut inainte de inscriere:
•   Singles Camp&Travel NU este o agentie, ci un grup format in cadrul unui proiect lansat in 2010 si care se refera la turism de socializare. Programele, alegerea hotelurilor, insotitorii de grup tin de Singles Camp, iar partea de inscriere si rezervare este realizata de o agentie tour-operator, specializata in turismul de grup, licentiata, solvabila, auditata si asigurata. Este vorba de Bon Voyage srl Sibiu.
•   actiunile noastre nu sunt excursii clasice, ci o combinatie de elemente turistice si de socializare. Scopul nostru este de a oferi persoanelor single un cadru de vacanta exclusiv, in care sa se poata cunoaste, sa poata socializa, sa se poata imprieteni.
•   pentru a exista un cadru optim, agentia face tot posibilul si ceea ce tine de ea pentru a oferi conditiile cele mai bune in raport de buget, iar noi, organizatorii si insotitorii de grup ne asiguram ca exista in interiorul grupului conditiile unei atmosfere civilizate, placute si de prietenie.
•   pentru o atmosfera placuta in grup este nevoie de o anume omogenitate, data de incadrarea in profil. De aceea impunem unul, de aceea suntem atenti si filtram inainte si in timpul actiunilor, asigurandu-ne ca la actiuni nu participa persoane care pot altera atmosfera prin comentarii si atitudini.
•   fiecare grup are cate un insotitor din partea Singles Camp&Travel (NU din partea agentiei, subliniem asta). Rolul lui este de a se asigura de parcurgerea programului anuntat, de functionarea cadrului de socializare si ca toata lumea este in profil. El poate decide, fara consultarea grupului, anumite modificari de program, asta in situatia in care intampina vreme nepotrivita, neprevazut sau ceva special.
•   inscrierile si rezervarile se fac DOAR online, nu in sedii, nu prin intermediul altor agentii.
•   inscrierea nu inseamna ca v-ati asigurat un loc. Rezervarea locului se face doar cu plata avansului, cu conditia ca aceasta sa se faca in conditiile si perioada de disponibilitate.
•   ocuparea locurilor se face in ordinea efectuarii avansului, nu a inscrierii

Daca sunteti pentru prima oara cu noi, aveti in vedere urmatoarele aspecte:
•   la actiunile clubului pot participa doar persoane single, cu calitatea de membru al clubului. Daca s-a pierdut aceasta calitate, nu mai puteti merge impreuna cu noi.
•   adresabilitatea actiunilor noastre nu este una generala, ne adresam DOAR persoanelor in profilul cerut: cu bun simt, educate, comunicative, deschise, tolerante, fara tendinte de a impune proprile reguli, nevoi sau dorinte speciale, cu intelegere fata de situatii speciale si a faptului ca fac parte dintr-un grup, cu respect fata de cei din grup, de organizatori si insotitorii de grup.
•   fiecare actiune are anumite particularitati: unele au preponderent elemente de turism cultural, altele istoric, altele sunt dinamice, altele se incadreaza in categoria evenimente, altele sunt un soi de vacante de relaxare si distractie, cu prietenii. Pe site si forum, la „Profilul actiunii” este precizat tipul (de relaxare, mediu, activ, foarte activ), sunt explicate particularitatile si de asemenea profilul. Parcurgeti-le cu atentie si rabdare pentru ca ajunsi la destinatie sa nu apara momente neplacute nici pentru voi ca participanti, nici pentru organizatori, nici pentru insotitorul de grup.

Odata ce v-ati inscris intr-o actiune inseamna ca ati citit, ati inteles si ati fost de acord cu forma noastra de comunicare, cu regulile pe care le cerem respectate, cu conditiile de renuntare la o excursie/actiune:

Important pentru cei care doresc sa participe la excursiile Singles Camp: https://bit.ly/2La4tA2

Modul de informare asupra detaliilor, modificarilor, precizarilor, recomandarilor: https://bit.ly/2DDzJmy

Contract agentie/turist Bon Voyage Sibiu: https://www.singlescamp.ro/status-excursii-contextul-covid-19-comunicate-cu-privire-la-desfasurarea-lor/

Conditii de renuntare la o excursie: https://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/

Reguli pentru membrii clubului: https://www.singlescamp.ro/reguli-pentru-membri/

Ce sa aveti pregatit pentru aceasta actiune:

Documente: ff.important! - carte de identitate (nu sunt acceptate buletinele vechi, cu file) sau pașaport valabile

Bagaj/Echipament:
Recomandam ca bagajul sa contina doar strictul necesar, dar din care sa nu lipseasca ceva pentru ploaie (pelerina), incaltaminte trekking, cu talpă care nu aluneca pentru drumetia la cascade, imbracaminte comoda in care sa va miscati lejer, costum de baie, prosop, șlapi, șapcă/pălărie de soare, ochelari de soare, un mic rucsac.

Special: Moneda locală: plățile in Bulgaria se fac in moneda locala Leva/ BGN.
Cursul de schimb aproximativ este   1 leva = 2.050 RON
                                                           1 leva = 0.50 EUR
Mai avantajos este să se schimbe din euro în leva.

Bani de buzunar aproximăm 50 - 100 euro.
Intrarile la obiective costa in jur de 50 leva. O masă simplă cu un fel principal costă în jur de 10 leva, o masă mai bogată în jur de 20 leva.

La cele mai multe obiective si restaurante se poate plăti doar în numerar, este recomandat să aveți cash.Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 11836